DESPRE BLOG

Cunoasterea Lui Dumezeu- asa cum s-a facut El insusi cunoscut in Coran- este piatra de temelie a religiei islamice. Ca musulman roman ce are un acces limitat la profunzimile limbii arabe clasice, am apelat la traducerea sensurilor Coranului in limba romana, realizata de catre dl. prof. dct. George Grigore. Nu trebuie uitat ca orice traducere, este mai mult sau mai putin apropiata de sensul real al textului arab si de aceea citatele coranice redate in acest blog au un caracter general si orientativ sub aspectul sensurilor pe care le exprima. Am ales traducerea domnului profesor-in detrimentul altora- pentru fluiditatea exprimarii si pentru consecventa traducerii termenilor coranici pe parcursul intregii lucrari. Continutul blogului este o simpla indrumare catre acele versete coranice ce fac referire la Dumnezeu, sub aspectul calitatilor si actiunilor Sale desavarsite, fara a avea pretentia ca le-a epuizat pe toate. Pentru o intelegere mai profunda a sensurilor textelor prin care poate fi cunoscut Dumnezeu, este necesar a se apela la oameni cu pregatire de specialitate in domeniul limbii arabe clasice si al religiei.

2 aug. 2011

Allah- Capitolul 35

Versetul 1 - Mărire lui Dumnezeu, Creatorul cerurilor şi al pământului (ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ فَاطِرِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ), Cel ce îi rânduieşte pe îngeri ca trimişi cu două, trei şi patru aripi! El adaugă creaţiei ceea ce voieşte. Dumnezeu asupra tuturor are putere (إِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍۢ قَدِيرٌۭ).

Versetele 2-3 Ceea ce deschide Dumnezeu (ٱللَّهُ) oamenilor din milostenia Sa, nimeni nu poate opri, iar ceea ce El opreşte, nimeni nu poate trimite după El. El este Puternicul, Înţeleptul (هُوَ ٱلْعَزِيزُ ٱلْحَكِيمُ). O, voi oameni! Amintiţi-vă de harul lui Dumnezeu (ٱللَّهُ) asupra voastră! Oare este vreun creator, afară de Dumnezeu (ٱللَّهُ), care să vă înzestreze din cer şi de pe pământ? Nu este dumnezeu afară de El (لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ). Cum de vă întoarceţi!

Versetul 9 - Dumnezeu (ٱللَّهُ) este Cel ce trimite vânturile ca să ridice norii pe care Noi îi mânăm către un ţinut mort şi dăm viaţă pământului după moartea sa. Aşa va fi şi Învierea!

Versetul 10- Cine vrea putere, să ştie că puterea toată este a lui Dumnezeu (ٱللَّهُ) . Către El urcă cuvântul cel bun şi fapta cea bună pe care El o înălţă. Cei care urzesc rele vor avea o osândă aprigă! Zadarnic le va fi vicleşugul.

Versetul 11- Dumnezeu (ٱللَّهُ) v-a creat din ţărână, apoi dintr-o picătură de sămânţă. El v-a făcut perechi. Nici o femeie nu va purta rod ori nu va naşte fără ştiinţa Lui. Viaţa nici unei făpturi nu este lungită ori scurtată fără ca să nu fie scris într-o Carte. Acesta Îi este lesne lui Dumnezeu (ٱللَّهُ) !

Versetul 13- El face ca noaptea să străpungă ziua, iar ziua să străpungă noaptea. El a supus soarele şi luna să alerge fiecare către un anumit soroc. Acesta este Dumnezeu (ٱللَّهُ), Domnul vostru! A Lui este împărăţia (لَهُ ٱلْمُلْكُ). Cei pe care îi chemaţi afară de El, nu au putere nici cât o pieliţă de sâmbure de curmală.

Versetele 27-28 Nu vezi că Dumnezeu (ٱللَّهُ) trimite din cer apa cu care dăm la iveală roade felurite la culoare? Şi munţii sunt vârstaţi cu alb, cu roşu, cu felurite culori şi cu negru-corb. Şi oamenii, fiarele, dobitoacele sunt felurite la culoare. Se tem însă de Dumnezeu (ٱللَّهُ) numai robii Săi cei ştiutori. Dumnezeu este Puternicul, Iertătorul (إِنَّ ٱللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ).

Versetul 41- Dumnezeu (ٱللَّهُ) ţine cerurile şi pământul să nu se năruie. Dacă s-ar nărui, nimeni după El nu le-ar mai putea ţine. El este Blând, Iertător (إِنَّهُۥ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًۭا).

Versetul 44- Ei nu au străbătut pământul? Nu au văzut cum a fost sfârşitul celor dinaintea lor şi care erau mai tari ca putere decât ei? Nimic din ceruri şi de pe pământ nu Îl poate slăbi pe Dumnezeu(ٱللَّهُ). El este Ştiutor, Puternic (إِنَّهُۥ كَانَ عَلِيمًۭا قَدِيرًۭا).

Versetul 45- Dacă Dumnezeu () s-ar mânia pe oameni pentru ceea ce au agonisit, n-ar mai lăsa pe faţa pământului nici o vietate, însă El îi păsuieşte până la un anumit soroc. Când le va veni sorocul, Dumnezeu îi va vedea pe robii Săi (إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِعِبَادِهِۦ بَصِيرًۢا) !