DESPRE BLOG

Cunoasterea Lui Dumezeu- asa cum s-a facut El insusi cunoscut in Coran- este piatra de temelie a religiei islamice. Ca musulman roman ce are un acces limitat la profunzimile limbii arabe clasice, am apelat la traducerea sensurilor Coranului in limba romana, realizata de catre dl. prof. dct. George Grigore. Nu trebuie uitat ca orice traducere, este mai mult sau mai putin apropiata de sensul real al textului arab si de aceea citatele coranice redate in acest blog au un caracter general si orientativ sub aspectul sensurilor pe care le exprima. Am ales traducerea domnului profesor-in detrimentul altora- pentru fluiditatea exprimarii si pentru consecventa traducerii termenilor coranici pe parcursul intregii lucrari. Continutul blogului este o simpla indrumare catre acele versete coranice ce fac referire la Dumnezeu, sub aspectul calitatilor si actiunilor Sale desavarsite, fara a avea pretentia ca le-a epuizat pe toate. Pentru o intelegere mai profunda a sensurilor textelor prin care poate fi cunoscut Dumnezeu, este necesar a se apela la oameni cu pregatire de specialitate in domeniul limbii arabe clasice si al religiei.

2 aug. 2011

Allah- Capitolul 39

Versetele 4-6 Dacă Dumnezeu (ٱللَّهُ)ar fi vrut să aibă un fiu, ar fi ales ce ar fi voit din ceea ce a creat. Mărire Lui (سُبْحَٰنَهُ)! El este Dumnezeu, Unul, Biruitorul (هُوَ ٱللَّهُ ٱلْوَٰحِدُ ٱلْقَهَّارُ) El a creat cerurile şi pământul întru Adevăr. El înfăşoară noaptea în zi şi înfăşoară ziua în noapte. El a supus soarele şi luna să alerge fiecare către un anumit soroc. Nu este El oare Puternicul, Mult-Iertătorul (ٱلْعَزِيزُ ٱلْغَفَّٰرُ)? El v-a creat dintr-un singură persoană, din care i-a făcut şi perechea. El v-a pogorât vouă din dobitoace — opt perechi. El v-a creat pe voi în pântecele mamelor voastre: creaţie după creaţie, în trei întunecimi. Acesta este Dumnezeu (ٱللَّهُ), Domnul vostru!A Lui este împărăţia (لَهُ ٱلْمُلْكُ)! Nu este dumnezeu afară de El (لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ). Cum de vă puteţi abate?

Versetul 21 Nu vezi că Dumnezeu (ٱللَّهُ) a trimis din cer o apă căreia îi taie drum prin izvoare pe pământ, apoi cu ea dă la iveală holde felurite la culoare ce se veştejesc şi pe care tu le vezi îngălbenindu-se, şi apoi El le face pleavă. Întru aceasta este o amintire pentru cei dăruiţi cu minte.

Versetele 36-37 Oare Dumnezeu (ٱللَّهُ) nu este de ajuns robului Său, când oamenii te înspăimântă cu cei la care ei se închină în afara Lui? Cel pe care Dumnezeu (ٱللَّهُ) îl rătăceşte, nu va mai avea altă călăuză. Cel pe care Dumnezeu (ٱللَّهُ) îl călăuzeşte, nimeni nu-l rătăceşte. Oare Dumnezeu (ٱللَّهُ) nu este Puternic (بِعَزِيزٍۢ), Stăpân al Răzbunării (ذِى ٱنتِقَامٍۢ)?

Versetul 38 Dacă tu îi întrebi: “Cine a creat cerurile şi pământul?” Ei vor spune: “Dumnezeu (ٱللَّهُ)!” Spune: “Vedeţi? Dacă Dumnezeu (ٱللَّهُ) îmi vrea un rău, îl pot alunga cei pe care îi chemaţi în afara lui Dumnezeu (ٱللَّهُ)? Dacă îmi vrea un bine, pot ei opri acest bine?” Spune: “Dumnezeu îmi este de ajuns (حَسْبِىَ ٱللَّهُ)! Cei care au credinţă se încred Lui.”

Versetul 42 Dumnezeu (ٱللَّهُ) primeşte sufletele în clipa morţii, de altfel şi pe cele ale adormiţilor care nu sunt morţi. El le ţine pe cele ale celor răpuşi de moarte şi le trimite înapoi pe celelalte până la un anumit soroc. Întru aceasta sunt semne pentru un popor care cugetă!

Versetele 67-70 Ei nu i-au dat lui Dumnezeu (ٱللَّهُ) adevărata Sa măsură. Pământul întreg, în Ziua Învierii, va fi în pumnul Său, iar cerurile vor fi împăturite cu dreapta Sa. Preamărire şi Înălţare Lui (سُبْحَٰنَهُۥ وَتَعَٰلَىٰ) asupra celor care I-i alăturaţi! Când va sufla în trâmbiţă, cei din ceruri şi cei de pe pământ vor fi trăsniţi, afară de cei pe care Dumnezeu (ٱللَّهُ) voieşte. Apoi se va mai sufla încă odată, şi iată-i în picioare privind. Pământul va străluci de lumina Domnului său. Cartea va fi aşezată. Vor veni profeţii şi martorii. Toţi vor fi judecaţi întru Dreptate şi nimeni nu va fi nedreptăţit. Fiece suflet va primi după ceea ce a făptuit. El ştie prea bine ce făptuiesc ei

Versetele 74-75 Ei vor spune: “Laudă lui Dumnezeu (ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ) care ne-a adeverit făgăduiala Sa şi ne-a dat pământul moştenire. Ne vom aşeza în Rai unde vrem.” Cât de minunată este răsplata truditorilor! Vei vedea îngerii, adunaţi în cerc împrejurul Tronului, preamărind cu lauda pe Domnul lor. Vor fi judecaţi întru Adevăr şi se va spune: “Laudă lui Dumnezeu, Domnul lumilor (ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَٰلَمِينَ)!”