DESPRE BLOG

Cunoasterea Lui Dumezeu- asa cum s-a facut El insusi cunoscut in Coran- este piatra de temelie a religiei islamice. Ca musulman roman ce are un acces limitat la profunzimile limbii arabe clasice, am apelat la traducerea sensurilor Coranului in limba romana, realizata de catre dl. prof. dct. George Grigore. Nu trebuie uitat ca orice traducere, este mai mult sau mai putin apropiata de sensul real al textului arab si de aceea citatele coranice redate in acest blog au un caracter general si orientativ sub aspectul sensurilor pe care le exprima. Am ales traducerea domnului profesor-in detrimentul altora- pentru fluiditatea exprimarii si pentru consecventa traducerii termenilor coranici pe parcursul intregii lucrari. Continutul blogului este o simpla indrumare catre acele versete coranice ce fac referire la Dumnezeu, sub aspectul calitatilor si actiunilor Sale desavarsite, fara a avea pretentia ca le-a epuizat pe toate. Pentru o intelegere mai profunda a sensurilor textelor prin care poate fi cunoscut Dumnezeu, este necesar a se apela la oameni cu pregatire de specialitate in domeniul limbii arabe clasice si al religiei.

2 aug. 2011

Allah- Capitolul 40

Versetele 2-3 Pogorârea Cărţii este de la Dumnezeu (ٱللَّهُ), Puternicul, Ştiutorul (ٱلْعَزِيزِ ٱلْعَلِيمِ), Iertătorul păcatului (غَافِرِ ٱلذَّنۢبِ), Primitorul căinţei (قَابِلِ ٱلتَّوْبِ), Aprigul la pedeapsă (شَدِيدِ ٱلْعِقَابِ), Largul la mână (ذِى ٱلطَّوْلِ). Nu este dumnezeu afară de El (لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ). Întru El este devenirea.

Versetul 7 Cei care poartă Tronul şi cei dimprejurul lui, Îl preamăresc cu laudă pe Domnul lor. Ei cred în El, şi Îi cer iertarea pentru cei care cred: “Domnul nostru! Tu, Cel care cuprinzi totul în milostivenia şi ştiinţa Ta, iartă-le celor care se căiesc şi urmează Calea Ta şi păzeşte-i de osânda Iadului!

Versetele 13-14 El este Cel ce vă arată semnele Sale şi vă pogoară din cer o înzestrare. Numai cel care se căieşte însă îşi aminteşte de El. Chemaţi-L pe Dumnezeu (ٱللَّهُ), curaţi Lui în credinţă, chiar dacă nu le place tăgăduitorilor.

Versetele 15-17 El, sus Aşezatul pe trepte (رَفِيعُ ٱلدَّرَ) , Stăpânul Tronului (ذُو ٱلْعَرْشِ), aruncă duhul prin Porunca Sa asupra cui voieşte dintre robii Săi ca să prevină asupra Zilei Întâlnirii, Ziua când ei se vor înfăţişa şi nimic nu ÎI va fi ascuns lui Dumnezeu (ٱللَّهُ). “A cui este împărăţia în Ziua aceea? A lui Dumnezeu (لِلَّهِ), Unul (ٱلْوَٰحِدِ), Biruitorul (ٱلْقَهَّارِ)!” Fiece suflet în Ziua aceea va fi răsplătit după ceea ce a agonisit. Nici o nedreptate nu va fi în Ziua aceea. Dumnezeu este Grabnic la socoteală (إِنَّ ٱللَّهَ سَرِيعُ ٱلْحِسَابِ).

Versetele 61-62 Dumnezeu (ٱللَّهُ) v-a făcut vouă noaptea ca să vă odihniţi, iar ziua ca să vedeţi. Dumnezeu este Stăpânul harului (إِنَّ ٱللَّهَ لَذُو فَضْلٍ) pe care îl pogoară asupra oamenilor, însă cei mai mulţi oameni nu sunt mulţumitori. Acesta este Dumnezeu (ٱللَّهُ), Domnul vostru, Creatorul a tot ceea ce este (خَٰلِقُ كُلِّ شَىْ). Nu este dumnezeu afară de El (لَّآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ). Cum de vă întoarceţi de la El?

Versetele 64-65 Dumnezeu (ٱللَّهُ) este Cel ce v-a făcut vouă pământul întăritură temeinică şi cerul înalţă zidire. El v-a plăsmuit pe voi şi v-a dat vouă chip frumos şi v-a înzestrat pe voi cu bunuri. Acesta este Dumnezeu (ٱللَّهُ), Domnul vostru! Binecuvântat fie Dumnezeu (فَتَبَارَكَ ٱللَّهُ), Domnul lumilor (رَبُّ ٱلْعَٰلَمِينَ)! El este Viul (هُوَ ٱلْحَىُّ)! Nu este dumnezeu afară de El (لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ). Chemaţi-L, curaţi Lui în credinţă. Laudă lui Dumnezeu (ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ), Stăpânul lumilor (رَبِّ ٱلْعَٰلَمِينَ)!

Versetele 67-68 El este Cel ce v-a creat din ţărână, apoi dintr-o picătură de sămânţă, şi mai apoi dintr-un cheag de sânge. Apoi vă face să vă iviţi prunci, ca mai târziu să ajungeţi în puterea vârstei şi să îmbătrâniţi — unii dintre voi mor chiar mai înainte — până ce ajungeţi la un anumit soroc. Poate veţi pricepe! El este Cel ce dă viaţa şi Cel ce dă moartea (هُوَ ٱلَّذِى يُحْىِۦ وَيُمِيتُ). Când hotărăşte un lucru, îi spune: “Fii!” Şi el este (كُن فَيَكُونُ).

Versetele 79-80 Dumnezeu (ٱللَّهُ) este Cel ce v-a făcut vouă dobitoacele, ca pe ele să călăriţi, ca din ele să mâncaţi. Voi aţi aflat la ele folosinţe cu care vă puteţi astâmpăra dorinţele inimilor voastre. Pe ele, precum şi pe corăbii, sunteţi purtaţi.