DESPRE BLOG

Cunoasterea Lui Dumezeu- asa cum s-a facut El insusi cunoscut in Coran- este piatra de temelie a religiei islamice. Ca musulman roman ce are un acces limitat la profunzimile limbii arabe clasice, am apelat la traducerea sensurilor Coranului in limba romana, realizata de catre dl. prof. dct. George Grigore. Nu trebuie uitat ca orice traducere, este mai mult sau mai putin apropiata de sensul real al textului arab si de aceea citatele coranice redate in acest blog au un caracter general si orientativ sub aspectul sensurilor pe care le exprima. Am ales traducerea domnului profesor-in detrimentul altora- pentru fluiditatea exprimarii si pentru consecventa traducerii termenilor coranici pe parcursul intregii lucrari. Continutul blogului este o simpla indrumare catre acele versete coranice ce fac referire la Dumnezeu, sub aspectul calitatilor si actiunilor Sale desavarsite, fara a avea pretentia ca le-a epuizat pe toate. Pentru o intelegere mai profunda a sensurilor textelor prin care poate fi cunoscut Dumnezeu, este necesar a se apela la oameni cu pregatire de specialitate in domeniul limbii arabe clasice si al religiei.

20 aug. 2010

Allah- Capitolul 22

Versetele 5-7 Voi, oameni! Dacă aveţi vreo îndoială asupra învierii să ştiţi că Noi v-am creat din ţărână, apoi dintr-o picătură de sămânţă, apoi dintr-un cheag de sânge, apoi dintr-un ghemotoc cu formă şi fără formă. Astfel, Noi vă lămurim. Noi statornicim în vintre ceea ce vrem până la un anumit soroc, apoi facem să vă iviţi prunci, şi mai apoi să ajungeţi oameni în toată firea. Unul dintre voi moare, altul este dus înapoi spre cea mai ticăloasă parte a vieţii, când nu mai ştie nimic din ceea ce ştia. Tu vezi pământul sterp însă, îndată ce trimitem asupra lui apa, se scutură, se umflă şi dă la iveală toate soiurile încântătoare. Şi aceasta pentru că Dumnezeu este Adevărul (بِأَنَّ اللَّـهَ هُوَ الْحَقُّ ), pentru că El este Cel ce învie morţii (أَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَىٰ ), pentru că El asupra tuturor are putere (أَنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ). Ceasul va veni fără nici o îndoială şi Dumnezeu îi va scula pe cei din morminte (أَنَّ اللَّـهَ يَبْعَثُ مَن فِي الْقُبُورِ).

Versetul 18 Nu ai văzut oare că înaintea lui Dumnezeu se prosternează cei din ceruri şi de pe pământ: soarele, luna, stelele, munţii, copacii, dobitoacele şi mulţi dintre oameni, însă asupra multora se va împlini osânda. Pe cel care Dumnezeu îl umileşte, nimeni nu-l mai cinsteşte. Dumnezeu face ce voieşte (إِنَّ اللَّـهَ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ).

Versetele 61-66 Dumnezeu învăluie noaptea în zi (أَنَّ اللَّـهَ يُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ), şi învăluie ziua în noapte (يُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ ). Dumnezeu este Auzitorul (سَمِيعٌ ), Văzătorul (بَصِيرٌ ). Dumnezeu este Adevărul (بِأَنَّ اللَّـهَ هُوَ الْحَقُّ ), iar ceea ce ei cheamă în locul Lui este nimicul. Dumnezeu este Înaltul (الْعَلِيُّ ), Marele (الْكَبِيرُ ). Nu vezi cum Dumnezeu trimite apă din ceruri şi pământul înverzeşte. Dumnezeu este Binevoitor (لَطِيفٌ ), Cunoscător (خَبِيرٌ ). Ale lui Dumnezeu sunt cele din ceruri şi de pe pământ (لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ). Dumnezeu este Bogatul (الْغَنِيُّ ), Lăudatul (الْحَمِيدُ ). Nu vezi că Dumnezeu v-a supus vouă ceea ce este pe pământ, iar corabia, din porunca Sa, pluteşte pe mare? El ţine cerul să nu se prăvale pe pământ numai cu îngăduinţa Sa. Dumnezeu este, cu oamenii, Blând (لَرَءُوفٌ ), Milos (رَّحِيمٌ ).

Versetul 70 Tu ştii că Dumnezeu cunoaşte ceea ce este în cer şi pe pământ (أَنَّ اللَّـهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ )? Totul stă scris într-o Carte. Aceasta îi este lesne lui Dumnezeu.

Versetele 73-74 O, voi oameni! O pildă vă este dată! Ascultaţi-o: Cei pe care-i chemaţi în locul lui Dumnezeu nu vor crea niciodată nici măcar o muscă chiar de se unesc cu toţii... şi dacă musca le fură vreun lucru, ei nu vor putea să şi-l ia înapoi! Cât de slab este cel care cere şi cel de la care se cere!” Ei nu-i dau lui Dumnezeu adevărata Sa măsură (مَا قَدَرُوا اللَّـهَ حَقَّ قَدْرِ). Dumnezeu este Tare (لَقَوِيٌّ ), Puternic (عَزِيزٌ ).

Versetele 75-76 Dumnezeu a ales trimişi dintre îngeri şi dintre oameni. Dumnezeu este Auzitor (سَمِيعٌ ), Văzător (بَصِيرٌ ). El ştie ceea ce se află înaintea şi înapoia lor (يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ). Toate la Dumnezeu se întorc (إِلَى اللَّـهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ ).